V i e w P r o j e c t V i e w P r o j e c t
Law court Law court

Tijdelijke huur verlengen zonder problemen? Hoge Raad biedt duidelijkheid

Het was jarenlang een frustrerend probleem: als tijdelijke huurcontracten afliepen, wilden sommige verhuurders hun huurders best wat extra tijd geven om een andere woning te vinden. Maar dat kon niet zomaar. De wet, bedoeld om huurders te beschermen, zat die goede bedoelingen juist in de weg. Zodra een verhuurder het contract ook maar een beetje verlengde, veranderde het automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. Daarmee kreeg de huurder volledige huurbescherming, en raakte de verhuurder zijn grip kwijt.

Gevolg? Ook als een verhuurder nog een maand of twee respijt wilde geven, moest hij vaak toch “nee” zeggen. Dat leidde ertoe dat huurders onnodig snel hun woning moesten verlaten. Er werd wel gespeculeerd dat er misschien uitzonderingen waren, maar de meeste verhuurders durfden dat risico niet te nemen.

Wat zegt de Hoge Raad?

Onlangs heeft de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) zich uitgesproken in een zaak die meer duidelijkheid geeft. Het ging om twee volwassen kinderen die na het overlijden van hun moeder nog een jaar in de huurwoning mochten blijven wonen. Dit was afgesproken in een vaststellingsovereenkomst (een soort contract waarin partijen duidelijke afspraken maken). Ze betaalden een vergoeding voor het gebruik van de woning.

Toen die periode voorbij was, weigerden ze te vertrekken. Ze claimden dat er sprake was van een huurovereenkomst, en dat ze dus recht hadden op huurbescherming. Maar de Hoge Raad oordeelde dat dit geen echte huurovereenkomst was.

Volgens de rechter is het juist goed dat een eigenaar bewoners tijdelijk de tijd kan geven om iets anders te vinden, zonder dat er direct een nieuwe huurovereenkomst ontstaat. De wet hoeft in zo’n situatie dus niet in de weg te staan, zolang het maar echt gaat om een tijdelijke regeling zonder de bedoeling om het verblijf permanent te maken.

Wat betekent dit voor verhuurders?

Deze uitspraak geeft lucht aan verhuurders die huurders redelijk willen behandelen bij het einde van een tijdelijk contract. Ze kunnen dus onder bepaalde voorwaarden tóch extra tijd geven, zonder risico op een onbedoelde huurverlenging.

Maar: wees voorzichtig. Dit soort afspraken moeten heel duidelijk op papier worden gezet, bijvoorbeeld in een vaststellingsovereenkomst. En het is slim om vooraf juridisch advies te vragen, want kantonrechters zullen streng kijken of het echt geen ‘verkapte’ huurverlenging is.

Meer weten over huurcontracten? Baart Legal helpt. Neem contact met ons op.

Ontdek hoe wij u
kunnen helpen.